ιστορικό

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Πολιτιστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο
Πληροφορίες: Λίλη Σακκά
Τηλ 26820 25086- 6977192779
ΦΑΞ 2682025246
Email : lilsakka@yahoo.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


1998 : Διαμόρφωση αίθουσας που μας παραχωρήθηκε από τους Προσκόπους Πρέβεζας, με προσωπική εργασία και έξοδα, σε θέατρο χωρητικότητας εκατό ατόμων. Έναρξη δραστηριοτήτων με οργάνωση θεατρικού σεμιναρίου από τον σκηνοθέτη Θ. Τερζόπουλο και τον συνεργάτη του Τ. Δήμα.
Η συνέχεια της επιμόρφωσης για το Θ.Ε.Π. ολοκληρώνεται με παρακολούθηση θεατρικών σεμιναρίων με θεματικές ενότητες, «Στοιχεία Υποκριτικής», «Αυτοσχεδιασμός κινησιολογία» και « Δραματουργική ανάλυση κειμένων» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Συγχρόνως με τα σεμινάρια γίνονται εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου αλλά και πρόβες στο πρώτο έργο που διάλεξε να ξεκινήσει το Θ.Ε.Π τον <<Ματωμένο Γάμο>> του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
1999: Την Άνοιξη δόθηκαν εννέα συνεχείς παραστάσεις με τον « Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα στην πόλη της Πρέβεζας. Το καλοκαίρι συμμετοχή με το ίδιο έργο στα «Νικοπόλεια 1999» ( παραστάσεις στην Πρέβεζα και Λευκάδα.)
Παράλληλα στον ίδιο χρόνο διοργανώνουμε δεκαπενθήμερο σεμινάριο θεατρικής παιδείας αφιερωμένο στην αρχαία τραγωδία με επιμορφώτρια την καθηγήτρια υποκριτικής Δραματικών Σχολών των Αθηνών και σκηνοθέτιδα- ηθοποιό κ. Κατερίνα Παπαϊακώβου. Καρπός των σεμιναρίων ήταν το ξεκίνημα του επόμενου έργου μας «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη.
2000: Το Θ.Ε.Π. προκρίνεται και συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Θεάτρου του δήμου Ζωγράφου, με τον Ματωμένο Γάμο, και τιμάται με δύο πρώτα βραβεία σκηνοθεσίας και μουσικής .
Την ίδια χρονιά διοργανώνεται μουσική και ποιητική εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.
Συνεχίζονται οι πρόβες για ολοκλήρωση του έργου Τρωάδες.
2001 Αφετηρία με θεατρικό σεμινάριο με θέμα την αρχαία τραγωδία σε συνεργασία με τον συνεργάτη του σκηνοθέτη Θ. Τερζόπουλου, ηθοποιό κ. Τάσο Δήμα.
Καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συμμετοχή στα Νικοπόλεια 2001 και πρεμιέρα του έργου «ΤΡΩΑΔΕΣ » του Ευριπίδη. Παράσταση του ίδιου έργου δόθηκε τον Οκτώβρη στην Δερβιτσάνη της Ν. Αλβανίας και είχε καθολική συμμετοχή και συγκινητική ανταπόκριση από την Ελληνική μειονότητα. Το χειμώνα δόθηκαν παραστάσεις για το κοινό της πόλης μας στο χώρο που στεγάζεται το Θ.Ε.Π.
Συμμετοχή επίσης σε σεμινάριο με θέμα «Αναζητώντας το Χαμένο Ρόλο» με εισηγητές τους κ. Σ. Χατζάκη, Η. Λογοθέτη και Κ. Φαρμασώνη.
2002 Το χειμώνα συνεχίζονται οι παραστάσεις στο θεατράκι του ΘΕΠ με το έργο «Τρωάδες».
Καινούργια πρόκληση και νέο έργο του Θ.Ε.Π. η «Σελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας. Ιλαροτραγωδία του 16ου αιώνα, έργο παιγμένο ελάχιστα στην Ελλάδα, σε διασκευή της ομάδας μας.
Ηθοποιοί του Θ.Ε.Π συμμετέχουν σε γύρισμα ντοκιμαντέρ, με θέμα την Αρχαία Νικόπολη, του τηλεοπτικού καναλιού Ντισκάβερι Τσάνελ.
Συμμετοχή και συνδιοργάνωση με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, πολιτιστικών εκδηλώσεων που αφορούν παρουσιάσεις βιβλίων ποίησης και λογοτεχνίας. Τον Σεπτέμβριο οι «Τρωάδες» παρουσιάζονται στην Αθήνα σε Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων και αποσπούν πολύ καλές κριτικές.
2003 Ολοκλήρωση της παράστασης, συμμετοχή στα Νικοπόλεια 2003 και πρεμιέρα του έργου «Σελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας. Θα δοθούν επίσης παραστάσεις σε πολλές πόλεις του Νομού και στη Ναύπακτο με προορισμό την Αθήνα όπου το έργο παρουσιάστηκε 22 Νοέμβρη μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Πρεβεζάνων Αθήνας. Για την παράσταση στην Αθήνα το ΘΕΠ έλαβε σημαντικές κριτικές από τον κ. Δημήτρη Τσατσούλη –καθηγητή Θεατρικών Σπουδών του Παν/μιου Πατρών και Κριτικό Θεάτρου- που δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Εστία» (τεύχος 1763-1ος 2004).
Συμμετοχή σε σεμινάριο με εισηγητές τους κ. Ν. Αρμάο, Ε. Καραμπέτσου και Κ. Φαρμασώνη.
Τα Χριστούγεννα του 2003 η ομάδα παρουσίασε, σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, το έργο για παιδιά «Φρικαντέλα η Μάγισσα που μισούσε τα Κάλαντα» του Ευγένιου Τριβιζά.
2004 Αρχές του χρόνου το ΘΕΠ διώχνεται από τον χώρο που στεγάζεται και αναζητά χώρο για πρόβες. Αναγκάζεται να στεγαστεί με ενοίκιο το οποίο είναι δυσβάσταχτο για τα οικονομικά της ομάδας.
Μετά από επίσημη πρόσκληση του Ινστιτούτου Ισπανικών Σπουδών «ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ» το ΘΕΠ παρουσιάζει το έργο «Σελεστίνα» για δεύτερη φορά στην Αθήνα σε ένα κοινό ιδιαίτερα απαιτητικό με πολύ επιτυχία.
Καλοκαίρι 2004 νέα μέλη πλαισιώνουν την ομάδα και ξεκινά διαδικασία ένταξης τους στον τρόπο δουλειάς.
Αποφασίζεται για επόμενο έργο «το Δέντρο που το λένε Νικόλα» του Δημήτρη Ποταμίτη σε μια ακόμα προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στο παιδικό κοινό της πόλης.
2005 Το έργο κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο 2005. Δίνονται τέσσερις παραστάσεις για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της Πρέβεζας και τον Μάιο δύο παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό. Το καλοκαίρι 2005 το έργο παρουσιάζεται στα Νικοπόλεια ,σε πόλεις του Νομού και στο Μεγανήσι. Το φθινόπωρο γίνονται σχέδια για το επόμενο έργο εφόσον βρεθεί χώρος για στέγαση διότι το ΘΕΠ αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω ενοικίων.
2006 Τα επιδοτούμενα σεμινάρια του Υπουργείου Πολιτισμού για την περιφέρεια έχουν σταματήσει και το ΘΕΠ αδυνατεί, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να διοργανώσει σεμινάρια όπως έκανε κατά το παρελθόν.
Νέα μέλη έρχονται στην ομάδα και τον χειμώνα ξεκινάμε διάβασμα έργων του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Είναι μία ευκαιρία για τα μέλη της ομάδας ψάχνοντας έργο με θέμα τον έρωτα να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε τον Σαίξπηρ.
Καταλήγουμε στο “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” το πιο ερωτικό ίσως έργο του Σαίξπηρ που μιλάει για τον έρωτα σε όλες τις μορφές του. Στο έργο έγινε διασκευή από τη σκηνοθέτιδα της ομάδας, μετά από άδεια του μεταφραστή κ. Μπελλιέ, για να προσαρμοστεί σε διάρκεια , στις δυνατότητες της ομάδας (αριθμός ηθοποιών) αλλά και στα συγκεκριμένα κομμάτια του έργου που θέλαμε να τονιστούν.
Πρεμιέρα τέλη Αυγούστου στην Καρίτσα Ιωαννίνων. Πρώτη παράσταση στην Πρέβεζα τον Δεκέμβριο του 2006.
2007 Μετά από την προσέλευση του κόσμου συνεχίζουμε με μία ακόμα παράσταση στην Πρέβεζα και στην Φιλιππιάδα. Είναι η πρώτη φορά που το ΘΕΠ δίνει παραστάσεις εκτός Πρέβεζας χειμώνα, με δικά του εισιτήρια και αναλαμβάνει το ρίσκο, πιστεύοντας ότι η επαρχία έχει τον χειμώνα περισσότερη ανάγκη να δεί παραστάσεις.
Μετά από μικρή διακοπή και ανανέωση δυνάμεων δίνεται και τρίτη παράσταση στην Πρέβεζα και στα Ιωάννινα στο Θέατρο Καμπέρειο με πολύ επιτυχία και πολύ ικανοποιητικό αριθμό θεατών. Το Μάιο στα πλαίσια Συνεδρίου με θέμα «Κινηματογράφος και Θέατρο» δόθηκε παράσταση με το Όνειρο, ανοιχτή στους συνέδρους και το κοινό με πολύ θερμή υποδοχή. Οι παραστάσεις συνεχίστηκαν το καλοκαίρι στο Μεγανήσι Λευκάδας και σε χωριά του Νομού.
Τον Ιούνιο του 2007 το ΘΕΠ εγκαθίσταται σε ένα ερειπωμένο κτίριο στο πρώην στρατόπεδο, στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Πρέβεζας. Αρχίζουν εργασίες από τα μέλη του ΘΕΠ και φίλους για την δημιουργία ενός θεατρικού χώρου όπου θα γίνονται πρόβες, σεμινάρια, θα δίνονται παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
2008 Με την οικονομική βοήθεια του Νομάρχη Πρέβεζας κ. Β. Ιωάννου και χορηγίες πολιτών και φίλων ο χώρος ολοκληρώνεται, με την προσωπική εργασία των μελών του ΘΕΠ, τον Γενάρη 2008 και είναι πλέον θέατρο εκατό θέσεων, με μεγάλο φουαγιέ, καμαρίνια, αποθηκευτικούς χώρους και χώρο για διοργάνωση εκθέσεων.
Δουλεύεται νέο έργο με τίτλο «Την αγαπήσαμαν και μεις» το οποίο βασίζεται στο βιβλίο της κ. Γεωργίας Σκοπούλη “αυτές που γίναν ένα με τη γη”. Αναφέρεται στη ζωή μιας Ηπειρώτισσας από το Ριζοβούνι Πρέβεζας. Δραματοποίηση του κειμένου γίνεται από τη σκηνοθέτιδα του ΘΕΠ. Ο λόγος ακούγεται σε τοπολαλιά. Ο ρόλος της Βασίλως μοιράζεται σε πέντε γυναίκες ηθοποιούς που λειτουργούν συγχρόνως και σαν χορός γυναικών. Δύο μουσικοί παίζουν και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Το έργο έγινε αφορμή να εμβαθύνουμε στις παραδόσεις του τόπου μας.
Τα εγκαίνια του χώρου γίνονται με την πρόσκληση και φιλοξενία της παράστασης «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάϊ Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία της Εύρης Σωφρονιάδου στις 19 και 20 Απριλίου 2008. Παίζει ο Δημήτρης Σιακάρας. Οι κριτικές είναι πολύ καλές τόσο για την παράσταση όσο και για τον χώρο. Τον Μάϊο φιλοξενείται η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Περικλή Κοροβέση «Οι Ανθρωποφύλακες» και συζήτηση με θέμα «Μάης του 68». Την εκδήλωση έχει διοργανώσει η εφημερίδα Φόρουμ της Πρέβεζας και άλλοι φορείς και ο αριθμός των ατόμων που παρευρίσκονται ξεπερνά τους εκατόν εξήντα.
Τον Ιούνιο το ΘΕΠ σε συνεργασία με την Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας προσκαλεί την κ. Κάτια Γέρου με το έργο «Σας αρέσει ο Μπραμς;» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη για δύο παραστάσεις. Το ΘΕΠ διοργανώνει επίσης πεντάωρο σεμινάριο με εισηγήτρια την κ. Γέρου το οποίο παρακολουθούν 20 άτομα.
Το έργο «την αγαπήσαμαν και μεις» ολοκληρώνεται και παρουσιάζεται στα Πλαίσια του προγράμματος ECUMENES, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας στο Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης. Παραστάσεις δίνονται και σε χωριά του Δήμου Πασαρώνος (Ιωάννινα), στο Μεγανήσι Λευκάδας και στο Νικολίτσι Πρέβεζας.
Στα πλαίσια του ECUMENES τα μέλη του ΘΕΠ παρακολουθούν σεμινάριο από τον Ιταλικό Θίασο Koreja. Διοργανώνεται επίσης από το ΘΕΠ, τον Σεπτέμβριο διήμερο με θέμα «Αρχαία Τραγωδία και ¨Ηπειρος». Εισηγητές ο κ. Δημήτρης Τσεκούρας, θεατρικός συγγραφέας και φιλόλογος, ο κ. Σάββας Στρούμπος ηθοποιός της ομάδας ΑΤΤΙΣ και σκηνοθέτης και η κ. Ελεάνα Γεωργούλη, ηθοποιός. Παρευρίσκεται και η κ. Γεωργία Σκοπούλη συγγραφέας η οποία συμμετέχει στη συζήτηση που ακολουθεί τις εισηγήσεις. Την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου ο κ. Στρούμπος διδάσκει βασικές αρχές της τέχνης του ηθοποιού.
Τον Οκτώβριο το ΘΕΠ απειλείται με έξωση από το ΥΠΕΘΑ, παρ ότι αυτό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Δήμο Πρέβεζας για την παραχώρηση του Ενετικού Κάστρου του Αγίου Ανδρέα στον Δήμο. Η συμπαράσταση των Τοπικών Φορέων, των πολιτών και των ΜΜΕ της πόλης είναι συγκινητική.
Την 1η Νοεμβρίου το ΘΕΠ ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων Αθήνας και του Πολιτιστικού Οργανισμού Πεύκης παρουσιάζει την παράσταση «την αγαπήσαμαν και μεις» στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.
2009 Συνεχίζεται ο κύκλος των παραστάσεων του έργου με παραστάσεις στην Πρέβεζα, στο χώρο του ΘΕΠ, στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και στα Γιάννενα.
Επίσης το ΘΕΠ φιλοξενεί τον Φεβρουάριο μουσικοθεατρική παράσταση με τον Γιώργη Χριστοδούλου και τον Μάρτιο παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσεκούρα «Κρακ».
Τον Μάιο το ΘΕΠ φιλοξενεί την παράσταση «Στη Σωφρονιστική Αποικία» του σκηνοθέτη–ηθοποιού Σάββα Στρούμπου, μια πρωτοποριακή ανάγνωση του Κάφκα και διοργανώνει σεμινάριο με τον κ. Σ. Στρούμπο.
Νέα μέλη στελεχώνουν το ΘΕΠ και αρχίζει η αναζήτηση νέου θεατρικού έργου όπως και η ένταξη του νέου δυναμικού στον τρόπο δουλειάς της ομάδας.
Την περίοδο καλοκαίρι 2009 δόθηκαν παραστάσεις στα Ζαγόρια (Κουκούλι), σε χωριά του Νομού Άρτας (Αθαμάνιο, Βουλγαρέλι), στο Σεβαστό Παραμυθιάς και στη Βρυσούλα Πρέβεζας. Το φθινόπωρο γίνονται σχέδια για παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην Πεδινή Ιωαννίνων, στο Αγρίνιο και αλλού.
Βρίσκεται επίσης σε συνεννόηση με σκηνοθέτες και ηθοποιούς ώστε να παρουσιάσουν την δουλειά τους στον χώρο του ΘΕΠ και να διοργανωθούν θεατρικά σεμινάρια.
Το ΘΕΠ είναι σωματείο πολιτιστικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.